Plastpartiklar som spolas ut i haven ställer till stora problem för det marina livet. Men det kan även partiklar från kläder i naturmaterial göra, enligt ny forskning.
Det har varit känt en längre tid att fleecetröjor som tvättas släpper ifrån sig mikroskopiska plastpartiklar som kan utgöra en allvarlig risk för mycket av de marina livet. Det är också känt att en stor del av den plast som flyter runt i världshaven kommer från textilier.
Men ny forskning visar att även kläder i naturmaterial, som bomull och ull, släpper ifrån sig fibrer som följer med renat avloppsvatten ut i haven, där de äts upp av fiskar och andra djur. Precis som plastfiber kan dessa fibrer, s.k. mikroskräp, också ta upp andra farliga ämnen, som lagras i djurens vävnad.
Det går dock att komma till rätta med problemet genom att installera finmaskiga filter, antingen på reningsverket eller i det egna avloppet.
En fördel med kläder i ull är dock att de inte behöver tvättas lika ofta som kläder av bomull eller syntetmaterial. Ofta räcker det med att vädra dem för att de ska kännas fräscha igen.